Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Tanıtım

Genel Bilgiler

Egzersiz ve Spor Bilimleri, insanların bedenlerini sağlıklı bir şekilde yönetme becerisine sahip bireyler olmalarına katkıda bulunmak, spor bilimlerine yönelik eğitim, araştırma ve projeler aracılığıyla evrensel bilgiler edinmelerine imkân tanıyan bir eğitim vermek, toplumun sporu bir yaşam biçimi haline getirmesine destek sağlamak; sportif yeteneklerin geliştirilmesine ve sporun ülkemizde gelişmesine katkı sağlamak amacıyla kurulmuştur. Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü temelde fiziksel aktivitenin insan vücudu üzerindeki akut ve uzun dönem etkileri üzerinde çalışmaktadır. Başka bir deyişle; egzersiz ve spor bilimleri, sağlıklı insan vücudunun egzersiz esnasında ve sonrasında organizmanın nasıl bir tepki verdiği üzerine yoğunlaşmaktadır. Ayrıca, fiziksel aktivitenin sağlık ve spor performansını hücresel boyutundan tüm vücuda olmak üzere nasıl desteklediği üzerine de çalışmalar yürütmektedir. Bu bölümde öğrenim gören öğrenciler anatomi, fizyoloji, biyomekanik, kinesiyoloji, hareket ve antrenman bilimleri, sporcu sağlığı, spor yönetimi ve organizasyonu, sporda bilimsel araştırmalar gibi birçok alanda bilgi sahibi olurlar. Bölümümüzün amacı, toplum sağlığına katkıda bulunan, geleceğin ulusal ve uluslararası sporcularını yetiştirebilecek yeterlilikle olabilen, insanların yaşam kalitesini arttırmayı hedef edinen, sporun fizyolojik, psikolojik ve sosyolojik boyutlarının farkında olan ve alanında bilimsel araştırmalar yapabilme becerisine sahip, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek bu gelişmeleri alanında uygulayabilen mezunlar yetiştirmektir.

Mezunlarımız;
• Üniversitelerde Okutman veya araştırma görevlisi olarak,
• Üniversitelerin, Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlıkları’nda sözleşmeli olarak,
• Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Antrenör/ Yardımcı Antrenör olarak,
• Özel Kurum ve Kuruluşlarında Spor Eğitmeni olarak,
• Askeri ve polis okullarında Eğitmen olarak,
• Fitness&Wellness alanında Egzersiz ve Spor Bilimleri Uzmanı olarak,
• Spor Kulüplerinin çeşitli branşlarında Kuvvet ve Kondisyon Koçu olarak,
• Sporda Performans Analisti olarak,
• Spor Masörü olarak,
• Spor hizmetleri alanında Eğitmen olarak,
• Spor Yöneticisi ve Spor İşletmecisi olarak,
• Rekreasyon Lideri olarak,
• Formasyon eğitimlerinin ardından Beden Eğitimi ve Spor Öğretmeni olarak çalışabilmektedirler.

Tarihçemiz

1903-1909 yılları arasında Askeri Tıp Mektebi iken bu tarihten sonra sivil tıp mektebi olarak da hizmet veren Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, 1933-1983 yılları arasında Haydarpaşa Lisesi olarak eğitim vermiştir. 1983 yılında Marmara Üniversitesi’ne tahsis edilen Haydarpaşa Külliyesi, 15 Nisan 2015 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 27.03.2015 tarih ve 6639 sayılı Kanun gereğince sağlık temalı ilk ve tek devlet üniversitesi olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne Mekteb-i Tıbbiyye-i Şâhâne adıyla hizmet vermek üzere tahsis edilmiştir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, 15 Nisan 2015 tarih ve 29327 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile kurulmuş ve Mekteb-i Tıbbiyye-i Şahane Kampüsü'nde (Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü) faaliyete başlamıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yaşam Bilimleri Fakültesi’ne bağlı olarak açılan Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü 2018-2019 eğitim-öğretim yılında ilk öğrencilerini almıştır.

Akademik Kadromuz

Doç. Dr. ÇİĞDEM BULGAN ERCİN
Dr. Öğr. Üyesi YELİZ PEHLİVAN
Arş. Gör. ESRA AYDEMİR AMAN

Eğitim Faaliyetlerimiz

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Yaşam Bilimleri Fakültesi bünyesinde açılmış olan Egzersiz ve Spor Bilimleri Bölümü 2018-2019 eğitim öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır ve dinamik bir akademik kadroyla eğitim çalışmalarını sürdürmektedir.

Çalışma Konularımız

Fiziksel Aktivite ve Sağlık
Sporda Sağlık Bilgisi
Spor Yaralanmalarını Önleme ve Rehabilitasyon